Rólunk

Cégünket 2001-ben alapítottuk. Különleges szolgáltatásunk a Magyarországon valamilyen okból (nincs forgalomban, hiánycikk, stb.) nem elérhető, külföldi gyógyszerek beszerzése egyedi igény alapján. Tevékenységünkkel főleg a németországi és ausztriai (szükség esetén egyéb országbeli) gyógyszerek teljes választékát tesszük elérhetővé szolgáltatásunkon keresztül néhány napos átfutással. Súlypontunkat ezekre az országokra helyeztük, hiszen a tapasztalat azt mutatja, hogy ezekből az országokból a jelentkező igények szinte mindig kielégíthetők. Amennyiben mégis valamire szükség van, ami még ott sem kapható, úgy természetesen az egész Európai Unió ill. egyéb országok (USA, Svájc stb.) gyógyszerei is beszerezhetők.

Miért van erre szükség?

Magyarországon jelenleg 20.000-nél kevesebb gyógyszer van forgalomban. A törzskönyvezés szerte Európában hosszadalmas és költséges folyamat, ezért a gyógyszergyártók először a nagyobb piacokra (lélekszám, fizetőképes kereslet) koncentrálnak és a magyarországi ill. egyéb “kevésbé érdekes“ piacokra csak időeltolódással vagy egyáltalán nem vezetik be termékeiket. Ez fokozottan érvényes a ritkább betegségekben szenvedők gyógyszereire, a természetes alternatív gyógyszerekre, homeopátiára is. De a gyakorlat azt is mutatja, hogy sokszor az egyébként forgalomban levő gyógyszerek is átmenetileg valamilyen okból hiánycikkek lehetnek.

Már ma is sok orvos dolgozik Magyarországon, aki nem éri be azzal, hogy pácienseit csak a Magyarországon forgalomban levő gyógyszerekkel kezelje. Ílymódon sokszor előfordul, hogy egy adott gyógyszerre szükség van, de az nem érhető el.

Azt a célt tűztük ki magunknak, hogy az ilyen helyzetekben, az önálló gyógyszerbeszerzés nehézségeinél segítséget nyújtsunk. Tevékenységünkkel európai szinten biztosítjuk azt a rendszert, ami azon külföldi gyógyszerek beszerzését teszi lehetővé, amelyek Magyarországon valamilyen okból nem elérhetőek (nincsenek kereskedelmi forgalomban, hiánycikkek stb.)

Európai háttér

A gyógyszerek egyedi importjának kérdésében (olyan gyógyszerek beszerzése adott, egyedi igényre amelyek az adott országban nem, de más országban törzskönyvezve vannak) az Európai Unióban pontos szabályozás van. Alapvető, kötelező irányelvekben rögzített követelmény az, hogy minden európai polgár ilyen gyógyszerekhez jogos igény esetén hozzájuthasson. Miután ezt az Európai Bíróság már a 90-es években több idevágó döntéssel egyértelműen megerősítette, a témában teljes európai jogbiztonság van. Az EU-csatlakozás óta ez értelemszerűen Magyarországra, mint teljes jogú és kötelezettségű tagállamra is érvényes. Minden Magyarországon élő személynek európai szinten rögzített joga van ahhoz, hogy szükséges gyógyszereit akkor is beszerezhesse, ha ezek Magyarországon nem, de más országban legálisan forgalomban vannak.